Strokovno srečanje za iskanje potencialov krožnega gospodarstva na področju baterijskih sistemov

V okviru projekta NovIKroG, kjer raziskujemo nove krožne zanke, se je ponudila priložnost sodelovanja z novomeškim start up podjetjem Reusable Technologies, ki se ukvarja z razvojem naprednih rešitev za ponovno uporabo e-odpadkov.  Odpadna električna in elektronska oprema oziroma e-odpadki so najhitreje rastoča skupina odpadkov v EU, reciklira pa se jih manj kot 40 odstotkov.  V inovativnem podjetju so razvili prvo prenosno svetilko, ki jo poganja reciklirana baterijska celica, s čimer podjetje podpira trajnostni razvoj, krožno gospodarstvo ter lokalno sodelovanje.

Sodelavci projekta NovIKroG  in predstavniki startup podjetja smo sodelovali na strokovnem srečanju v podjetju Kemis, kjer smo preučevali možnosti razvoja in sodelovanja na področju kroženja baterijskih sistemov. Raziskovali smo, kakšen je potencial oblikovanja lokalne snovne zanke in sicer s področja energije –  prenosnih polnilnih baterij in hranilnikov električne energije (ang. power wall) iz rabljenih baterij, ki jih v lokalnem startupu Reusable Technologies obnovijo in oživijo. Zanko je potencialno možno zapreti v lokalnem okolju v sodelovanju z javnimi inštitucijami in podjetji, ki se bodo odločila za zbiranje cilindrinih polnilnih baterij (npr. iz električnih ročnih orodij). Le-te bi  nato v sodelovanju s Komunalo Novo mesto zbrali in prevzeli, v  novomeškem startupu pa bi jih obnovili in predelali.  Te baterije se  lahko uporabijo pri javni razsvetljavi kot obnovljene baterije napolnjene iz sončnih celic  (npr. za osvetlitev pešpoti v Novem mestu, za razsvetljavo avtobusnih postajališč), kot prenosne polnilne baterije (za polnjenje eklektičnih  naprav) in  za hranilnike električne energije  (v sistemu s sončnimi celicami) v stavbah. 

Dodatne informacije o inovativnem podjetju Reusable Technologies in njihovem delu na področju krožnega gospodarstva so na voljo na povezavi: reusable-technologies.com

Na našem spletnem mestu za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporabljamo piškotke. Preberi več