Trajnostna prihodnost: dobre prakse nakupa obnovljenega pohištva in računalniške opreme

predavatelj in udeleženci

V torek, 19. 3. 2024 smo v okviru projekta NovIKroG organizirali srečanje na katerem smo izvedeli kako lahko po principu krožnega gospodarstva in ponovne uporabe zmanjšamo naš ogljični odtis in prispevamo k bolj trajnostnemu sobivanju.

Uvodoma nas je Lucija Marovt (za Circular Shield) seznanila s tem, kako lahko k zmanjšanju okoljskega dolga prispeva čisto vsak posameznik z upoštevanjem preprostih vodil v našem vsakdanjem življenju. Delovanje po načelu »zavrni«, »zmanjšaj«, »ponovno uporabi«, »obnovi«, »ponovno izdelaj«, »spremeni namen«, »recikliraj« in »pridobi energijo« so osnovna načela, po katerih smo se nekoč že ravnali, v času izobilja pa nekoliko pozabil, da lahko s preprostimi navadami zmanjšamo količino odpadkov in kopičenje nepotrebnih in velikokrat slabše kvalitetnih dobrin.

V nadaljevanju smo spoznali številne nove produkte obnovljenega pohištva, ki nam jih je predstavila Polona Hrovat Mavsar (KNOF Zavod za kreativni razvoj, socialno podjetje). Zavod KNOF je socialno podjetje, ki zaposluje tudi ranljive skupine in poleg okoljskega prispeva tudi pozitiven družbeni učinek. Spoznali smo njihove inovativne izdelke iz reciklirane plastike in številne arhitekturno zanimive rešitve kot je npr. modularna stena iz ivernih plošč, ki so nadvse uporabne v poslovnih prostorih. Vsi njihovi izdelki so narejeni iz recikliranih materialov. Na področju raziskovanja odpadnih materialov sodelujejo tudi z raziskovalnimi inštitucijami in oblikovalci. Polona nas je navdihnila, da z nekaj iznajdljivosti sami preoblikujemo domače pohištvo ali pa kupimo kos oblačila iz druge roke.

Polona Mavsar

Ste vedeli, da lahko za malo denarja kupite obnovljen, kvaliteten in zmogljiv računalnik? Možnosti nakupa obnovljene računalniške opreme nam je predstavila Katja Zajko (Recosi d.o.o., so.p.), ki so eno izmed vodilnih podjetij na področju obnovljene računalniške opreme. Za nakup obnovljene računalniške opreme se odločajo številna znana podjetja, tudi vzgojno-izobraževalni zavodi. Izdelki so v garanciji in opremljenimi s certifikati, ki zagotavljajo kakovost izdelka.

V okviru projekta NovIKroG spodbujamo krožno gospodarstvo in iščemo priložnosti za nove snovne tokove, torej da odpadni material predelamo in ga znova uporabimo za nek koristen namen. Ugotovili smo, da le z nekaj truda lahko v lokalnem okolju povežemo večja podjetja, ki imajo presežke odpadnih surovin s tistimi, ki bi znali te surovine reciklirati in jih narediti ponovno uporabne. S temi načeli spreminjamo tradicionalni gospodarski model, ki ustvarja velike količine dobrin katerim mnogokrat prehitro poteče življenjska doba in postanejo odpadek. 

We use cookies on our website to provide the best user experience. Read more